rentochfint-970x450

Du är skyldig att sköta din lägenhet genom att städa och hålla den snygg. Gör som proffsen, skaffa bra redskap.
Med rätt basutrustning klarar du det mesta.
Här följer några råd och tips.

Rengöring

De flesta material går att rengöra med varmt vatten och ett milt, miljövänligt rengöringsmedel.

Golvskydd

Sätt alltid skydd under tunga möbler som du ska flytta men inte orkar bära. Det skonar både golv och grannarnas öron.

Golv

De flesta golvytor inklusive parkett rengörs lättast genom torkning med lätt fuktad trasa. Linoleumgolv och parkettgolv skadas av mycket och hett vatten. Använd därför sparsamt med vatten och rengöringsmedel. Använd vax och polish vid behov.

Väggar

Målade ytor och plastdetaljer rengörs med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel. Tapeter med plastskikt av vinyl torkas med en fuktig trasa. Övriga tapettyper dammtorkas.

Tak

Tak kan vara svåra att rengöra. Faktum är att ett jämnt smutsat tak ofta kan se bättre ut än ett som blivit flammigt efter en misslyckad tvätt. Rådgör alltid med oss innan du ger dig på en taktvätt.

Ventilation

Rengör ventilationsfilter i rum och badrum med jämna mellanrum. Tilluftsspjäll som finns i lägenheten måste vara öppna. Stänger du till dem avstannar ventilationen och det börjar snabbt mögla. Det är därför strängt förbjudet att tejpa igen dessa. Om det känns dragit, kontakta Serviceanmälan.

Kyl och frys

Torka regelbundet ur kyl och sval. Det är viktigt för att dina livsmedel ska behålla sin fräschör. Regelbunden avfrostning av frysen ger en jämn temperatur och lägre energiförbrukning. Dessutom håller varorna längre. Hacka eller bryt inte bort isen, låt den tina och smälta bort.

Spis och fläkt

Håll spis och fläkt rena så minskar nedsmutsningen på övrig inredning i köket. Fett i filter och spiskåpor ökar brandrisken. Torka av spishällen efter varje gång du lagat mat så att inte fett och spill bränns fast. Håll plattor/häll rena så värmer de bättre. Rengör ugnen så fort det blivit spill. Då blir det mindre os.

Renare disk

Har du diskmaskin? Tänk då på att ta bort matrester innan du ställer in porslin, bestick och glas. Rensa grovsilen regelbundet.

Rent och fräscht i badrummet

Skurmedel repar och försvårar rengöringen. En mjuk borste och ett milt rengöringsmedel är därför den bästa hjälpen för att hålla toalett och badrum rena, utan att skada emalj, kakel och porslin. Mot kalkbeläggningar i wc-stolen kan du använda vinsyra eller citronsyra. Vinsyra tar även bort rost. Haka av badkarsfronten och rengör bakom och under badkaret då och då. Spola inte ner föremål i toalettstolen som kan orsaka stopp. Glöm inte att rengöra golvbrunnen under badkaret och i duschen.

Att renovera och inreda på egen hand

Även om målning och tapetsering görs med skäliga mellanrum av Stenbocken hindrar det inte att du på egen bekostnad målar och tapetserar din lägenhet. Tänk då på att arbetet ska vara fackmannamässigt utfört. M.a.o: har du använt felaktigt material, utfört jobbet slarvigt eller valt extrema färger och mönster kan du bli ersättningsskyldig när du flyttar. Rådgör alltid med oss innan du sätter igång.

Konsten att hänga tavlor

Väggarna i din lägenhet kan vara av olika material. Beroende på vad du ska sätta upp bör du använda rätt typ av hjälpmedel.